Den nya tekniken kallas Matrix LED-teknik. På Audibilar med Matrix LED-teknik är LED-strålkastarna uppdelade i ett stort antal små enskilda dioder. Dessa arbetar tillsammans med linser eller reflektorer. En speciell styrenhet gör att dioderna lyser efter vilka specifika villkor som är aktiverade, ibland nedtonade eller t.o.m. avstängda. På detta sättet får man optimal belysning i varje given situation. En ytterligare fördel- den vridbara strålkastar mekanismen behövs inte längre.

I nya Audi A8 med Matrix systemet installerat har 25 kraftfulla lysdioder funktioner. De är grupperade efter fem i en reflektor. Med ljusomkopplaren i läget automatisk och när helljuset är på, är Matrix-systemet aktivt i hastigheter över 30 km/h (motorväg) eller 60 km/h (bebyggt område).

Audi Matrix LED-tekniken gör det möjligt att köra utan att blända mötande trafik trots att helljuset är på. En speciell kamera “ser” mötande trafik. På grundval av detta, blir det område där den mötande bilen befinner sig mindre upplyst. Ju närmare det mötande fordonet kommer desto flera lysdioder dämpas eller stängs av. Området runt den mötande bilen kommer att däremot vara fullt upplyst…

Klicka på bilden och läs mer om du blev intresserad…