Detaljerad artikel om alla system som inbegrips i nya MQB conceptet bl.a. VAQ(se nedan)

citat: Volkswagen har arbetat med Haldex under ett antal år för att utveckla en elektroniskt styrd mekanisk differentialbroms som Volkswagen kallar VAQ. Liknande Haldex kopplingen som används i Volkswagens 4motion AWD modeller använder VAQ en Multi Plate koppling som elektroniskt modulerar kraft till antingen vänster eller höger framhjul där det behövs bäst. Denna torque vectoring resulterar i att kraften går till det hjul som behöver det mest. I torra situationer, t.ex. vid extrem kurvtagning där det inre framhjulet har förlorat dragkraft, fördelas kraften till ytterhjulet istället (så länge det inre hjulet fortfarande slirar). Ingenjörer som har testat detta system omfattande säger att du bokstavligen kan känna hur fronten drar sig runt kurvan.”

Intressant att de testat systemet på 24 h på Nurburgring och att det har skillnad visar grafen.